Feliratkozás hírlevélre

Sakk szimultán, ahogy én láttam

 

Azt mondják, hogy a logikus gondolkodás, az előrelátó stratégiai képesség a jó sakkozás alapja. Mi nők talán mintha kevesebbet értenénk a sakkhoz, talán más területen kamatoztatjuk ez irányú képességeinket. Nem így Ivánka Mária Nemzetközi nagymester, aki 2012. október 13-án az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület szervezésében, szimultánt adott az ócsai sakkozóknak. 

Szervező társaimmal, Konrád Sándorral, Fraszczak Ryszarddal és Ivánka Vincével nagy izgalommal vártuk a napot, ahol 17 sakkozó ült a sakktáblák mögé és nézett farkasszemet a nagymesterrel.

Mivel a szimultán elhúzódott, az egymás közti versenyre nem került sor. Azt egy későbbi időpontban rendezzük meg. Talán szerencsés is ez a helyzet, mert nem csak azt vettük sajnálattal tudomásul, hogy lányok, asszonyok nem jelentkeztek a játékra, hanem azt is, hogy a Halászy Károly Általános Iskola tanulói sem jöttek el. Tavaly 15 tanuló vetette be tudását és mérte össze erejét társaival. Értetlenül álltunk az eset előtt hiszen az idén már nem csak kinyomtatott formában adtuk közre a versenyről szóló információt, hanem elektronikus úton, a facebook-on és az OPKE honlapján is hirdettük azt. Sebaj, itt és most buzdítok mindenkit, hogy olvassa rendszeresen az OPKE honlapját, illetve tájékozódjon a facebook-on, ahonnan időben információt kaphatnak az elhalasztott verseny időpontjáról és helyszínéről is. Őszintén reméljük, hogy a gyermek csapat sem hagyja nálunk az érmeket és önmaguknak valamint iskolájuknak dicsőséget szerezve, részt vesznek az immáron hagyományosnak mondható sakkversenyen.

Ez után a kis kitérő után, visszatérve a szimultánra, 4 órás küzdelem következett. Nem volt könnyű dolga a nemzetközi nagymesternek sem szellemileg, sem fizikálisan, hiszen a folyamatos koncentrálás, nem beszélve a folyamatos gyaloglásról nagy erőnlétet követelt. Sakkozóink igen jól felkészült sportolóknak bizonyultak, nem szeppentek meg Ivánka Mária tekintélyétől. A hosszas küzdelem 13 győzelmet eredményezett a többszörös olimpiai helyezett nagymesternek. A mi fiaink pedig az alábbi eredményeket érték el.

Győztesek:

    • Kajdácsi István
    • Ruska Zoltán
    • ifj. Ruska Zoltán

Döntetlen:

    • Nyerges Sándor

További résztvevők a regisztráció sorrendjében: Pekker Ferenc, Virág Miklós, Fentor Sándor, Trikkal Pál, G.Kánai Boldizsár, Pintye Károly, Kuzsof Balázs, Kovács László, Varga Levente, Csécsei Balázs, Ivánka Vince, Nagy András Tamás, Császár Kálmán,

Köszönetet szeretnék mondani azoknak a versenyzőknek, akik a versenyre várva, végig szurkolták a szimultánt, és a végén megmérettetés nélkül mentek haza. Ígérjük, hogy belátható időn belül ők is asztalhoz ülhetnek.

 

Pappné Hajdu Katalin
OPKE elnöke

 
© 2012-2013 Ócsai Polgári Kulturális Egyesület
Készítette: Ivánka Vince - Ivemex Kft.; Tárhely: ÓcsaPortál.hu