Feliratkozás hírlevélre

Az OPKE elnökének beszéde a 2012-es Városi Vigasságon

Hölgyeim és Uraim!
Kedves Gyerekek!

Egy kicsit rendhagyó módon szeretném megnyitni ezt a torta bontást. A minap beszélgettem ismerősökkel, és felvetődött az „Ócsa torta” kérdése is. Elmeséltem, hogy mire készülünk immáron az 5. éve. Megmondom őszintén nagyon meglepődtem, mert nem nagyon tudták, hogy miről beszélek, illetve ha még a tortáról hallottak is, arról azonban, hogy hogyan kerül az asztalra, hogy kik által kerül az asztalra azt már kevésbé. A készítőket minden

évben igyekszünk bemutatni, így lesz ez most is, de az Egyesületünket, aki szervezi, koordinálja és részben vagy egészben finanszírozza a Város tortáját, azt nem. Úgy, hogy most rendhagyó módon engedjék meg, hogy bemutassam az Ócsai Polgári Kulturális Egyesületet, rövidítve az OPKE-t. Az OPKE igen régre tekint vissza. Az én vezetésem alatt 2007. óta működik. Céljaink között felsorolhatom a Kulturális programok szervezését, az ifjúság aktivizálását, valamint egyéb civil szervezetekkel való együttműködést és még sorolhatnám céljainkat az egészségmegőrzéstől a kiadványok szerkesztéséig, hiszen ne felejtsük el, hogy az OPKE adta ki az oly nagy érdeklődésre szer tett, és azóta is hiányolt Ócsai Hírmondót. Az OPKE egy nagyon jó kis kreatív csapat, sok városi és saját programot szervez.

Biztos vagyok benne, hogy akik részt vesznek programjainkon, nem bánják meg, hiszen látjuk a gyerekek boldog arcát amikor elkészül a Karácsonyi mézeskalács ajándék, vagy a sakkverseny győzteseinek arcát akik jogosan büszkék az elért eredményeikre. Hagyományt teremtünk a puzzle kirakó verseny megrendezésében. De sorolhatnám a kiállítások és pályázatok sorát, amit az OPKE szervez. Mi azért dolgozunk, hogy Ócsa kulturális életét a saját eszközeinkkel a saját lehetőségeinket figyelembe véve felpezsdítsük. Tagjaink nagy elkötelezettséggel, szabadidőt, energiát nem kímélve dolgoznak ezen a célon. Örömmel jelenthetem, hogy az elmúlt időszakban több új taggal bővült az egyesület, és azt is állíthatom, hogy a fiatalok felfedezték az egyesületet.

Most itt is megragadom az alkalmat és arra buzdítok mindenkit, hogy a mi kis lelkes jókedvű csapatunkhoz csatlakozzon és valósítsa meg elképzeléseit az OPKE segítségével.

Elérhetőségeink:

 • Személyesen minden hónap utolsó keddjén, este 6 órakor a szabadidő központban.
 • Információt szerezhetnek tevékenységünkről, programjainkról, betekintést nyerhetnek életünkbe a honlapunkon, melynek címe opke.ocsaportal.hu, vagy a facebook oldalunkon.

E rövidke elkalandozás után térjünk vissza és végre lássuk az idei városi tortát. Mit is kell ezzel kapcsolatban tudni. Ha szeptember, akkor születésnap, mégpedig Ócsa várossá válásának születésnapja. Ismét eltelt egy év. Hogy honnan vesszük ezt észre? Indul az iskola, minden tanuló fentebb lép egy osztályt, a felnőttek egy évvel idősebbek lettek, és Városunk is egy évvel idősebb lett. Miről is nevezetes még szeptember első hétvégéje? Arról, hogy ezen a nevezetes napon az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület felajánlja Önöknek a város születésnapi tortáját.

A torta íz világában és kivitelében igazodik a Városi Vigasság alapelvéhez, az Ócsai népművészethez.

A 2012-es Városi Torta az OPKE és az Önkormányzat közös finanszírozásában készült el. Itt szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik felajánlották adójuk 1 %-át céljaink megvalósításához, többek között ennek a tortának az elkészítéséhez.

A 2012. évi torta neve: Homoki édes borkrém torta.

Összetevői:

 • 360 db tojás
 • 2 kg dió
 • 15 kg liszt
 • 30 kg cukor
 • 10 kg vaj
 • 20 kg homoki csemegeszőlő
 • 10 l tej
 • 6 üveg Tokaji hárslevelű, félédes
 • Továbbá:
  • Szegfűszeg
  • Fahéj
  • Bourbon vaníliarúd

És most a gyerekekhez szólok elsősorban, persze a felnőttek is érdekeltek a kérdésben, illetve a játékban. Az idei tortaevést egy játékkal kötöttük össze, mint azt az úgymond „tortás” plakáton is olvashattátok. De az nem derült ki, hogy mit rejt a játék, illetve mit rejt a torta.

Tehát: a tortában 18 szem babot rejtettünk el. Aki a babszemeket megtalálja, az ajándékban részesül.

Az ajándékhoz jutás feltétele, hogy megtaláld az OPKE sátrát, mert ott kaphatod meg az ajándékodat. Segítségedre lesz az OPKE logó, amit a sátrunk előtt egy nagy molinón láthatsz.

Szeretnénk köszönetet mondani a torta készítőinek, akik nagyon nagy szeretettel, odaadással, lelkesedéssel állnak minden évben ez elé a nagy feladat elé. Mi háziasszonyok tudjuk, hogy egy kisebb torta elkészítése is nagy kihívás, néha megoldhatatlan feladat számunkra, hát még egy 700 szeletes óriás elkészítése. Stílusosan, az olimpia évének megfelelően, egy aranyéremmel szeretnénk megköszönni, és jutalmazni a torta készítőit.

Köszönjük a munkájukat, fáradozásukat, köszönjük, hogy nem hagyták a várost születésnapi torta nélkül.
Szólítom:

Donné Imre cukrászmester,
Horváth Károlyt,
Horváthné Zrupkó Erikát,
Kardos Zoltánt
Balló Gábort

Végezetül felkérem támogatónkat, Bukodi Károly polgármester urat, hogy vágja fel a 2012. évi „Ócsa tortát” .

Mindenkinek kellemes kóstolást kívánok!

 

Ócsa, 2012. szeptember 01.

Pappné Hajdu Katalin
elnök
© 2012-2013 Ócsai Polgári Kulturális Egyesület
Készítette: Ivánka Vince - Ivemex Kft.; Tárhely: ÓcsaPortál.hu