Feliratkozás hírlevélre

Egy rekonstrukció nyomában...

Június 30-a, szombat, reggel 8 óra. A várható maximális hőmérséklet 35 Celsius-fok, a piros riasztás van érvényben. Az OPKE (Ócsai Polgári Kulturális Egyesület) tagjait ez sem ijeszti el, hogy a hagyományos nyár eleji barangolását a Tájvédelmi Körzetben megtegye.

A fokozottan védett területre csak engedéllyel és vezetővel lehet bemenni. A túrát a Tájháznál, vagy a Madárvártánál lehet előzetesen igényelni.

Csoportunkat Szűcs László hidrobiológus vezette, aki 10 éve költözött Ócsára és kb. 25 éve munkatársa a Madárvárta kollektívájának.

 

A Tájháztól a Tanösvényen haladva megcsodáltuk az ingoványos rétek nyár eleji virág pompáját, szín és illat kavalkádját. A Madárvártához érve egy fedett pihenőhelyen telepedtünk le felfrissülni. Itt tekintettük meg a térképeket és a fotókat, melyeken Szűcs László bemutatta és elmagyarázta, hogyan valósult meg a vizes élőhely rekonstrukciója az Ócsai Öreg Turjánban, melynek tervezője és a munkálatok irányítója is Ő volt. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben egykor a tőzegbányászat következtében az Öregturjánt nyílt vízfelület és lápi növényzet borította. A változatos élőhely rendkívül gazdag élővilágnak adott otthont. A bányászat felhagyása után a növényzet záródott, a turjánt vízzel tápláló források eliszapolódtak: a láp lassan elkezdett mocsárrá alakulni. Mesterségesen kialakított nyílt vízfelületek és a forrásfelületek kitisztításával ezt a folyamatot sikerült megállítani. Az értékes természeti területen csak egy speciális úszó lánctalpas kotrógép volt alkalmas arra, hogy az élővilág minimális károsításával kiemelje az elburjánzott növényzetet, és kis öblöket, csatornákat, szigeteket alakítson ki . A csatorna rendszer csónakkal bejárható és vízszintje zsilipekkel szabályozható.

A gépesített munkavégzés az időszak kiválasztásánál igényelt odafigyelést, hogy minél kevésbé zavarják meg a nádas-ingoványos élőhely állatvilágát. 2011 szeptemberétől novemberéig sikeresen elvégezték a terület rekonstrukcióját. A hajdan volt Tőzegbánya bezárásával a Madárvárta jött létre. A madaraknak élő és vonulóhelyet biztosít. (Pl.: Skandináviától a Nílusig vonuló madarak is itt pihennek meg.) A hálóval befogott példányokat gyűrűvel azonosítják. Megtudtuk, hogy az enyhe telek miatt a régi vándorló életet feladták a kócsagok és egész telepet hoztak létre. Bár a mostani tél megtizedelte őket.

A bejárható területen megtekintettük a kiépített madárbefogó helyeket. A hálók jelenleg nem voltak kífeszítve, mert most van az utódnevelés időszaka és ilyenkor a gyűrűzés szünetel. Ezt követően a munkavégzés során használt szorgalmi úton elsétáltunk az egyik zsiliphez, melynek feladata a csatornaágak vízszintjének és a lökésszerűn érkező vízmennyiség (nagyobb csapadék) szabályozása. Érdekességként kísérőnk elmesélte, hogy a medrek kialakítása során három csillét emeltek ki, melyeket hajdan a tőzeg bányászása során használtak. Több sínpálya szakasz is előkerült. Az újonnan kialakított vízterületek a halállomány életterének növekedését, szaporodásának feltételeit javítja. Megtekintve a bejárható területet visszatértünk a pihenőhelyre és összegeztük a barangoláson látottakat-hallottakat és megtekintettük a túrán készült fotókat, melyeket szeretettel ajánlunk az olvasóknak. A sikeres rekonstrukciót látva - mely a Széchenyi-terv keretein belül benyújtott nyertes pályázat eredménye - reméljük, hogy újra lesz tavaszi békakoncert Ócsán, és talán még a gólyák is meghallják és visszatérnek hozzánk.

 

Konrád Sándorné és
Konrád Sándor

 
© 2012-2013 Ócsai Polgári Kulturális Egyesület
Készítette: Ivánka Vince - Ivemex Kft.; Tárhely: ÓcsaPortál.hu