Feliratkozás hírlevélre

Láttad már milyen az ébredő természet az Ócsai Tájvédelmi Körzet területén?

- Láttad már milyen az ébredő természet az Ócsai Tájvédelmi Körzet területén? Teszi fel a kérdést az OPKE sokat sejtető plakátja, mely a 2013.április 27.-ére szerveződő családi kirándulásra invitálja az érdeklődőt. Amikor a szombaton 10 órára szervezett találkozóra megjelentek gyors számbavétele megtörtént, nagy örömünkre szolgált, hogy még a remélt létszám sokszorosát kitevő (többnyire kisgyermekes családok és baráti társaságok együttese) jött össze.

 

Szakavatott túravezetőnk Nagy László a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa indulás előtt láb mustrát tartott. Mivel alig akadt gumicsizmába bújtatott láb a szemrevételezett társaságban, gyors útvonal módosítást hajtott végre. Erre azért volt szükség, mert még több helyen felszíni vizekben kellett volna gázolnunk, ha a „lápi ember” nyomában szerettünk volna a Tájháztól a Madárvártáig eljutni. Mondanom sem kell, hogy jó döntést hozott. Csekély cipőnedvesedéssel megúszhattuk az igazán élvezetes túrát. A népes csapat nagyon fegyelmezetten vonult végig a fokozottan védett tájon. Dicséret illeti legapróbb gyermekeket is, mert nagy érdeklődéssel szemléltek végig minden látnivalót és egyetlen vadvirág sem esett áldozatul. Bakhátakkal tarkított láprétek, zsombékos területek, spontán keletkezett gyümölcsösök
 (vadon termő dió, alma, körtefák) csoportja, nyílt vizű turjános váltották egymást utunk során. Érdekes volt a természet ébredésének tanúivá lennünk.

Különös, amint a március végéig tartó kemény tél után, szinte kapkodva igyekszik behozni a lemaradást. A korábban megszokott tavaszi rét látványát keresve, most talán nem a sorrendiségében szabályos növény tenyészet látható. Itt-ott egy korai gólyahír, máshol már a későbbre várt virágok bontanak szirmot a hirtelen jött nyárias melegben. A tájra oly jellemző kosborfélékkel sajnos most nem sikerült találkoznunk. De láttunk számtalan vadon tenyésző gyógynövényt, amihez kellő ismertető társult. Erre bizony szükség is van, mivel a ”Fűben-fában orvosság” szólás értelmezéséhez kellő növény ismeret szükséges.

A tenyérből megcsodált kis levelibéka, a kergetőző pillangók és a vízfelszínen felbukkanó mocsári teknős vagy a lépteink elől elillanó gyíkocskák növelték a természetre való rácsodálkozás élményét. A vizes területeken való áthaladáshoz lefektetett pallókon ügyesen egyensúlyoztak az apróságok is. A közel másfél órás gyaloglás után megérkeztünk a madárvárta területére, ahol a mi távollétünk alatt szorgos kezek (három kedves OPKE tag-társunk) elkészítették a meglepetést. Finom zsíros kenyér „hegyekkel„ és frissítővel várták a megfáradt túrázókat A jóleső feltöltődés után „madarat lehetett velünk fogatni”.Szemlélői lehettünk néhány kismadár (hím és tojó zöldike volt a befogott példány) gyűrűzésének, mérésének. Az Ócsai Madárvárta Egyesület fiatal munkatársa megismertette velünk a nemzetközi jelentőségű madár megfigyelési munka fontosságát. A minden részletre kiterjedő előadás nem hagyott egyetlen megválaszolatlan kérdést sem a hallgatóságban.

Ezt követően kisebb csoportokra tagolódva tekinthettük meg a terület vízgazdálkodásában kulcs fontosságú műszaki létesítményt, a zsilipet. A vízi élő és költőhely fölé magasodó madármegfigyelőről kémlelhettük a vízfelszínt vagy az eget, hátha sikerül megpillantanunk egy kócsagot, szürke gémet vagy egy nádirigót. Megnyugtató érzés, hogy a korábban elvégzett víz visszatartó rekonstrukciós munkálatok eredményeképp a turjános állapota ismét közelít az eredeti természeti viszonyokhoz.
Köszönjük, hogy lehetővé tették számunkra ezen élmények begyűjtését! Nektek is köszönjük kedves túratársak, hogy ilyen sokan érdeklődtetek az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület kirándulása iránt. Reméljük a jövőben is figyelemmel kíséritek programjainkat és részt vesztek rendezvényeinken.

Ha valaki hajlandóságot érez kulturális jellegű egyesületi munka végzéséhez, az elérhetőségünket az OPKE honlapján ill. Facebook-on megtalálja. Szívesen fogadunk tettre kész embereket sorainkban.


Kruppa Lászlóné (OPKE tag)

 
© 2012-2013 Ócsai Polgári Kulturális Egyesület
Készítette: Ivánka Vince - Ivemex Kft.; Tárhely: ÓcsaPortál.hu