Feliratkozás hírlevélre

Élő Adventi Naptár 2012

Az Ócsa Portál és az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület közös szervezésében ismét megrendezésre kerül az élő Adventi naptár. Nagy öröm számunkra, hogy ennek a játéknak szerves részesei lehetünk.

 

 

 

  

 

 

December 1-től 24-ig minden nap egy-egy ócsai ház ablakába kikerül az adott nap dátuma (tehát elsején az egyes, másodikán a kettes és így tovább). Keressék meg mind a 24 számot az adventi időszak végéig, és jegyezzék fel az utca nevét, ahol a számot látták (a házszámot nem kérjük a megfejtéshez, csak az utca nevét).
Hogy ne kelljen egész Ócsát körbejárni, minden nap segítséget adunk az adott utca megtalálásához. Ezt a segítséget megtalálhatják weboldalainkon

  • www.opke.ocsaportal.hu
  • www.ocsaportal.hu
  • és a Szivárvány boltban is (Ócsa, Falu Tamás u.40).

A helyes válaszokat egyben kérjük december 24-től 28-án éjfélig, oldalunkon vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, esetleg személyesen a Szivárvány boltban. Helyes megfejtésként a 24 dátumra és a hozzájuk társított utcák nevére lesz szükség. (December 24-én a tavalyi évhez hasonlóan, kiteszünk oldalunkra egy űrlapot, amit kitöltve, egyszerűen leadhatja válaszait.)

Sorsolás december 29-én, a nyeremények átadása pedig január 3-án 18 órakor az Egressy Gábor Szabadidőközpontban lesz.


Szeretne számot kihelyezni ablakába?
Nem kell mást tennie, mint jelentkezni az alábbi e-mail címen Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és vállalni, hogy attól a naptól, mely sorszámot kapja, december 24-ig kivilágítja azt. (A sorsolásban való részvételt nem zárja ki, a játékban való aktív közreműködés. )


Támogatná játékunkat?
Nyeremény felajánlásait megteheti az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, és a játék ideje alatt megjelenik neve/logója az Ócsa Portál oldalán.


Nem szeretne lemaradni a kérdésekről?
Kövessen minket Facebook oldalainkon
OPKE http://www.facebook.com/OcsaiPolgariKulturalisEgyesulet
Ócsa Portál http://www.facebook.com/ocsaportal.hu

 

Következzenek a kérdések, feladványok melyek segítséget nyújtanak az adott naphoz tartozó utcanév kitalálásához:

december 1. - Saroktelek az ablak arra az utcára néz melynek neve egy bölcseleti és teológiai doktor, fizikus, kémikus, politikai kalandor, aki császári titkos ügynökből lett a magyar jakobinus mozgalom vezére.

december 2. - Szomszédos település nevét jelző nélkül viselő közterület, mely se nem utca, se nem út. (A Madárvártához közel...)

december 3. - Ennek az utcának a neve a szomszéd település általános iskolájának a neve is egyben, valamint a történelemben a "legnagyobb magyarnak" emlegetett ember...

december 4. - Ebben az utcában folyik a közigazgatási ügyek döntésre való előkészítése és a döntések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátása.

december 5. - Ennek az utcának a neve egy fákból álló sor, ami egy nagyobb kiterjedésű fakolóniában található.

december 6. - Ócsa két bevezető útjának csomópontjában álló épület, a megfejtendő út - többek között - a Helyünk és sorsunk Európában című mű szerzőjének neve.

december 7. - Ha a 44 betűs magyar ÁBC következő betűit összeolvasod megkapod az utca 
nevét: 27, 30, 14, 2, 43.

december 8. - Egy festő keresztneve, aki - többek közt - a "Magyarok bejövetele" c. körpanorámát is festette a honfoglalásról.

december 9. - Általános iskolánk névadója.

december 10. - 1795. május 20-án kivégezték a Vérmezőn.

december 11. - Ócsa "kulturális fellegvára" is ebben az utcában található.

december 12. - Amerikát is így hívták.

december 13. - Kálvin-kutató, református lelkész, hétgyermekes parasztcsaládban született Ócsán. (Mellszobra is Ócsán található.)

december 14. - Költő, író, ügyvéd, a magyar romantika egyik legnagyobb alakja. Leghíresebb alkotásának egyik sora: "Megfogyva bár, de törve nem, Él nemzet e hazán"

december 15. - 1849-ben Ócsán kivégzett honvédszázados, tanító.

december 16. - Ha nem változtatta volna meg a nevét, verseit Balassa Lajos néven olvashatnánk.

december 17. - Tábornok volt. Petőfi Sándor is harcolt seregében.

december 18. - A Népszava szerkesztője volt. Gyilkosság áldozata lett, melynek hátteréről "Ki lesz a kormányzó" címmel könyvet jelentettek meg.

december 19. - Ez az út egy szomszédos város neve, amely a Pesti síkság szélén fekszik, a fővárostól 25 km-re délkeletre. A Liszt Ferenc repülőtértől 5 km-re. Vonattal BP. Nyugati pu-ról 30 perc, a Kőbánya- Kispest megállóhelyről mindössze 20 perc alatt közelíthető meg. Lakosainak száma meghaladja a 10.000 főt.

december 20. - 1-én és 10-én is ennek az utcának a neve volt a megfejtés.

december 21. - Ennek az utcának a neve, termesztés nélkül, vadon mezőn vagy erdőben, de minden képen felügyelet nélkül növő virág. Az 1990-es években gyakori női név, de 2000-ben már nem tartozik a leggyakoribb 100 közé.

december 22. -  Szomszéd település rövidített neve, része a Duna-Tisza közének, egyik legrégebbi Pest megyei település. Lakóinak jelentős része mezőgazdálkodásból él. A keresett név után nem utca hanem, köz található.

december 23. - Ezt az utcát egy honvéd vezérőrnagyról nevezték el, aki az aradi vértanúk egyike volt. Vezeték neve megegyezik a hazánkat 150 évig uralom alatt tartó nép nevével.

december 24. - Ezt az utcát az 1514-es parasztfelkelés vezéréről nevezték el. Petőfi Sándor "A nép nevében" c. verse szerint tüzes trónon elégették.

 

 

 
© 2012-2013 Ócsai Polgári Kulturális Egyesület
Készítette: Ivánka Vince - Ivemex Kft.; Tárhely: ÓcsaPortál.hu